Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 2009

ΚΟΜΜΑ                             ΨΗΦΟΙ  ΠΟΣ    ΕΔΡΕΣ
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
ΠΑΣΟΚ                           3.012.542 43,92% 160
Νέα Δημοκρατία
ΝΔ                                    2.295.719 33,47% 91
Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
ΚΚΕ                                    517.249 7,54% 21
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός
ΛΑΟΣ                                 386.205 5,63% 15
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
ΣΥΡΙΖΑ                               315.665 4,60% 13
Οικολόγοι Πράσινοι
ΟΙΚ.ΠΡ.                              173.589 2,53%
Δημοκρατική Αναγέννηση
ΔΗΑΝ                                  30.784  0,45%
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία
ΑΝΤΑΡΣΥΑ                        24.687  0,36%
Ελληνες Οικολόγοι
ΕΛΛ.ΟΙΚ.                           19.993  0,29%
Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή
ΧΑ                                       19.624  0,29%
Ενωση Κεντρώων
ΕΝΚ                                    18.296  0,27%
Κοινωνία – Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του Καποδίστρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ                        10.690  0,16%
Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)
ΚΚΕ (μ-λ)                           10.480  0,15%
Δημοκρατικοί
ΔΗΜ                                      7.600  0,11%
Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Μ-Λ ΚΚΕ                             5.219  0,08%
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα – Τροτσκιστές
ΕΕΚ – Τροτσκιστές               4.537  0,07%
Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
ΟΑΚΚΕ                                 1.665  0,02%
Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδας
ΠΑΕΚΕ                                  1.375  0,02%
Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση
ΚΟΤΕΣ                                  1.355  0,02%
Φως Αλήθεια Δικαιοσύνη
ΦΑΔ                                          871  0,01%
Φίλοι του Ανθρώπου
ΦΑ                                                4
Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη
ΠΑΑ                                             4
Παλαιά Δημοκρατία
ΠΔ                                                3
Ανεξάρτητοι-Μεμονωμένοι     265

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
ΛΑΟΣ: Για το προφίλ βλέπε «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 2004». Η τρίτη φορά ήταν και η καλύτερη για το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκλέξει 15 βουλευτές με ποσοστά που σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ξεπέρασαν το 3%. Τις καλύτερες επιδόσεις του τις είχε σε Α’ Θεσσαλονίκης (8,26%) και Αττική (8,23%).
ΣΥΡΙΖΑ: Για δεύτερη φορά από την στιγμή που άρχισε να μετέχει σε εκλογικές αναμετρήσεις είτε ως ενιαίος, είτε χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ, έπεσε από την πρώτη τετράδα των κομμάτων σε εκλογές. Εχασε σχεδόν 50.000 ψηφοφόρους του σε σχέση με το 2007 και τα ποσοστά του ψαλιδίστηκαν σχεδόν ισομερώς σε όλες τις περιφέρειες. Στην Α’ και Β’ Αθηνών είχε τα καλύτερα ποσοστά (7,98% και 7,40% αντίστοιχα).
ΟΙΚ.ΠΡ.: Για το προφίλ βλέπε «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 2007». Σε σχέση με τις εκλογές του 2007 υπερτριπλασίασαν τις δυνάμεις τους, αλλά η αποτυχία τους να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να εισέλθουν στο κοινοβούλιο θεωρήθηκε πισωγύρισμα, δεδομένου ότι έπιασαν το όριο στην πιο χαλαρή ψήφο των ευρωκλογών λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Αναδείχτηκαν, πάντως, σε υπολογίσιμη εκλογική δύναμη και έγραψαν ρεκόρ παρουσίας οικολογικού κόμματος στον ελληνικό εκλογικό χάρτη. Είχαν μεγάλες αυξομειώσεις στα ποσοστά τους, πέρασαν το 3% και στις πέντε περιφέρειες της Αττικής, την Α’ Θεσσαλονίκης, τις Κυκλάδες και τα Χανιά.
ΔΗΑΝ: Για το προφίλ βλέπε «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 2007». Η δεύτερη φορά είναι οδυνηρή για τα περισσότερα κόμματα, έτσι και γι’ αυτό του Στέλιου Παπαθεμελή, που είδε τη δύναμή του να συρρικνώνεται κατά 50% σε σχέση με τη μάχη πριν από δύο χρόνια. Η μείωση ήταν σχεδόν ισομερής σε ολόκληρη τη χώρα. Η μοναδική περιφέρεια που ξεπέρασε το 1% ήταν η Α’ Θεσσαλονίκης λόγω εντοπιότητας του Παπαθεμελή (1,23%).
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συμμαχία για την Ανατροπή είναι ένα μετωπικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής/κομουνιστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων και των προσώπων που είχαν συμμετάσχει στο ΜΕΡΑ και την ΕΝΑΝΤΙΑ, που είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το μόνο κόμμα που έμεινε εκτός της σύμπραξης του 2009 ήταν η ΕΕΚ-Τροτσκιστές. Παρά την απουσία του κόμματος αυτού τα ποσοστά της ήταν κατά 20% καλύτερα από τα συνολικά ποσοστά των δύο σχηματισμών στις εκλογές του 2007. Ξεπέρασε το 0,50% στις περιφέρειες της Αθήνας, όμως κατέγραψε το καλύτερο ποσοστό της στη Λευκάδα (0,76%).
ΕΛΛ.ΟΙΚ.: Για το προφίλ βλέπε «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 1990». Το κόμμα του Δημοσθένη Βεργή φρόντισε εξαρχής να στραφεί προς τις χαλαρές ψήφους και έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις οικολογικές του ανησυχίες. Κατάφερε να μπει και πάλι σ’ αυτό το παιχνίδι σε σχέση με το 2009 που είχε πάρει πολύ λίγες ψήφους, αλλά ενδεχομένως να στέρησε από τους Οικολόγους Πράσινους κάποιες κρίσιμες ψήφους. Ξεπέρασε το 0,50% μόνο στην περιφέρεια Κυκλάδων (0,54%).
ΧΑ: Για το προφίλ βλέπε «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 1996». Ηταν η δεύτερη φορά που το κόμμα αποφάσισε να κατέβει αυτόνομα σε βουλευτικές εκλογές και κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα των κομμάτων που διεκδίκησαν την ψήφο μας. Το γενικό ποσοστό του ήταν μικρό, όμως σε όλες τις αστικές περιφέρειες (Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιά, Α’ Θεσσαλονίκης) ξεπέρασε ή πλησίασε το 0,50%.
ΕΝΚ: Για το προφίλ βλέπε  «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 1993». Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη διατήρησε σχεδόν ανέπαφες τις δυνάμεις του, όμως αυτό λειτούργησε σε βάρος του, καθώς είδε την πλάτη άλλων κομμάτων, τα οποία παραδοσιακά ξεπερνούσε σε απόλυτους αριθμούς. Καλύτερα ποσοστά σε Α’ Πειραιά (0,53%) και Α’ Θεσσαλονίκης (0,50%).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η Κοινωνία είναι ένας πολιτικός σχηματισμός «συνεχιστών του Καποδίστρια», όπως αναφέρεται στον τίτλο του κόμματος, με έντονο το ορθόδοξο στοιχείο κι εκεί βρέθηκε η μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων του. Πρώτος πρόεδρός του ήταν ο ιερέας Μανώλης Βολουδάκης. Για νέος σχηματισμός το ότι ξεπέρασε τις 10.000 ψήφους είναι κατ’ αρχήν επιτυχία. Είχε παρουσία σε όλες τις περιφέρειες, με κορυφαία τη Φωκίδα, όπου απέσπασε 0,57% των ψήφων.
ΚΚΕ (μ-λ): Για το προφίλ βλέπε «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 1989 (Ιούνιος)». Από την μεγάλη αύξηση του 2007 μόλις δύο χρόνια αργότερα περιορίστηκε σε εκλογικά ποσοστά και αριθμό ψήφων που είχε το 2004. Στις περιφέρειες που είχε παραδοσιακή δύναμη διατήρησε τα συνηθισμένα του ποσοστά. Καλύτερο ποσοστό το 0,37% των Χανίων.
ΔΗΜ: Οι Δημοκρατικοί είναι ένα δεξιό κόμμα που προσπάθησε να προβάλλει νέα πρόσωπα στην πολιτική, είχε στις τάξεις του κάποιους πρώην πολιτευτές του ΛΑΟΣ, αλλά τα περισσότερα στελέχη του ήταν νέα. Είχε τα καλύτερα ποσοστά του σε Α’ και Β’ Αθηνών (0,21%) και γενικά στις αστικές περιοχές.
Μ-Λ ΚΚΕ: Για το προφίλ βλέπε «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 1989 (Ιούνιος)». Χαμηλότερα απ’ ό,τι το 2007, προσέλκυσε μόνο τους δύο στους τρεις που το είχαν ψηφίσει πριν δύο χρόνια. Ηταν η πρώτη συρρίκνωση μετά από αλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις με αύξηση της δύναμής του. Στις περιφέρειες όπου είχε παραδοσιακή δύναμη διατήρησε τα ποσοστά του.
ΕΕΚ-Τροτσκιστές: Για το προφίλ βλέπε «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 1989 (Ιούνιος)». Το κόμμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια με αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές (σε αντίθεση με άλλες συνιστώσες του ΜΕΡΑ δεν προσχώρησε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και σε πείσμα όσων προέβλεπαν την εκλογική του εκμηδένιση πέτυχε να πάρει περισσότερες ψήφους από τα οργανωμένα στελέχη του και τους ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντός τους.
ΟΑΚΚΕ: Για το προφίλ βλέπε «Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 1989 (Ιούνιος)». Συρρίκνωση εκλογική για το ακροαριστερό κόμμα, που έχασε σχεδόν έναν στους τρεις ψηφοφόρους του από το 2007. Ακόμα και στη Φλώρινα, που παραδοσιακά είχε τα καλύτερα ποσοστά του, δεν ξεπέρασε το 0,1%.
ΠΑΕΚΕ: Η, πιο σωστά, «Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη», όπως ήταν και ο βασικός τίτλος του κόμματος του Μιλτιάδη Τζαλαζίδη, γηραιού πολιτευτή από την περιοχή της Θεσσαλίας που έπειτα από αρκετές προσπάθειες συνεργασιών (με κυριότερη αυτή με την Ενωση Κεντρώων σε δύο βουλευτικές εκλογές) αποφάσισε να διεκδικήσει την αυτόνομη παρουσία. Πήρε αρκετές χαλαρές ψήφους.
ΚΟΤΕΣ: Το κόμμα που υπεραμύνθηκε των δικαιωμάτων των καπνιστών και απέκτησε προβολή ως το πρώτο στην ιστορία που επεδίωξε κάτι τέτοιο. Με χιουμοριστικές αφίσες και έξυπνες ατάκες αναδείχτηκε μακράν πρώτο στην περιφέρεια Α’ Αθήνας, όπου και υπήρξαν οι μοναδικοί του υποψήφιοι.
ΦΑΔ: Δεύτερη πετυχημένη (τηρουμένων των αναλογιών) υποψηφιότητα του Κ.Μελισσουργού, μπορεί ούτε κι αυτή τη φορά να ξεπέρασε το όριο του τριψήφιου αριθμού ψήφων, όμως διατήρησε τις δυνάμεις του σε σχέση με το 2007.
ΦΑ: Μια περιορισμένη πολιτική κίνηση (μοναδικός υποψήφιος ο Κ.Σταμούλης), με σκοπό όπως ανέφερε να δημιουργήσει ένα πολιτικό αίθριο γι’ αυτούς που δεν θέλουν πολιτική στέγη. Προεκλογική εκστρατεία με διάφορα τσιτάτα.
ΠΑΑ: Ακόμα μια συνεπής κάθοδος σε εκλογική διαδικασία για τον Νίκο Κολίτση και το κόμμα του, με ανάλογα αποτελέσματα με τις προηγούμενες.
ΠΔ: Σχηματισμός του Αθανάσιου Δασκαλόπουλου, ο οποίος είχε προσπαθήσει να συμμετάσχει και το 2007 σε εκλογές με το κόμμα «Παλαιά Δικτατορία», το οποίο απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα