Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τα δέκα κόμματα που δεν κατεβαίνουν

Αλλαγμένο κατά τουλάχιστον 1/3 (!) είναι το κομματικό σκηνικό που θα αντιμετωπίσουμε μπροστά στο παραβάν της 17ης Ιουνίου. Από τα 31 κόμματα που πήραν έστω και μία ψήφο στις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαϊου τα δέκα δεν θα λάβουν μέρος στην διαδικασία του Ιουνίου. Αυτά τα δέκα κόμματα τα ψήφισαν συνολικά σχεδόν 450.000 πολίτες, δηλαδή το 7% του εκλογικού σώματος, οπότε σε ένα περιβάλλον πολωμένο, όπως αυτό που ζούμε, είναι πολύ σημαντικό το πού θα κατευθυνθούν αυτές οι ψήφοι. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Δημοκρατική Συμμαχία (161.595 ψήφοι): Η προσχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία και η τοποθέτησή της ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας προφανώς «σπρώχνει» τους περισσότερους ψηφοφόρους προς αυτό το χώρο. Σε περιοχές όπου η Μπακογιάννη έχει προσωπική επιρροή ή προβεβλημένους υποψήφιους (όλοι οι νομοί της Κρήτης, Ηλεία, Ευρυτανία και Α’ Αθηνών) είναι λογικό να περιμένουμε μεταφορά των ψήφων σχεδόν «μονοκούκι». Διαρροές θα υπάρξουν σίγουρα προς τη ΔΗΜΑΡ (μετά την προσχώρηση σε αυτό το κόμμα του Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος πήρε 12.500 ψήφους και σχεδόν 18% στο νομό) και ενδεχομένως προς τη Δημιουργία Ξανά, κυρίως από ψηφοφόρους με φιλελεύθερο προσανατολισμό που ψήφισαν ΔΗΣΥ κυρίως ιδεολογικά, σε περιοχές όπου δεν υπήρχε πολύ γνωστός υποψήφιος.
Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία (114.058 ψήφοι): Τα κόμματα υφίστανται μεν, αλλά η συνεργασία τους με τη Δημιουργία Ξανά τα εξαφάνισε από την ονομασία. Σύμφωνα με δηλώσεις των επικεφαλής τους πρόκειται για εκλογική συνεργασία, δηλαδή τα κόμματα θα βαδίσουν διαφορετικούς δρόμους σε περίπτωση που ξεπεράσουν το 3%. Η πρόσθεση των ψήφων Δημιουργίας Ξανά και της Δράσης-Φιλελεύθερης Συμμαχίας στις εκλογές της 6ης Μαϊου δίνει ακριβώς 250.000 ψήφους (και ποσοστό 3,95%), άρα το ζήτημα για το μόρφωμα αυτό είναι να διατηρήσει τουλάχιστον το 75% των ψηφοφόρων του πριν ένα μήνα για να έχει κοινοβουλευτική παρουσία. Με δεδομένες, πάντως, τις αποχωρήσεις βασικών στελεχών της Δημιουργίας Ξανά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεργασία παρατηρείται αναβρασμός, που ενδεχομένως θα πιέσει το ποσοστό προς τα κάτω.
Κοινωνική Συμφωνία (60.597 ψήφοι): Η Λούκα Κατσέλη σίγουρα θα πιέσει τους ψηφοφόρους της προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η μη συμμετοχή της σε ψηφοδέλτιο (ούτε των άλλων στελεχών, ειδικά του Χάρη Καστανίδη στη Θεσσαλονίκη) απελευθερώνει τους ψηφοφόρους που κατέληγαν στην επιλογή τους κυρίως με πρόσωπα και όχι με ιδεολογίες. Ενα μέρος αυτών των ψηφοφόρων (μπορεί να είναι και οι μισοί) θα κατευθυνθεί πίσω στο ΠΑΣΟΚ, το ρεύμα θα παρατηρηθεί περισσότερο σε περιοχές εκτός Αθήνας, όπου υπήρχαν αξιοπρεπή ποσοστά.
ΟΧΙ (58.426 ψήφοι): Η συνεργασία ΕΠΑΜ-Δημοκρατικής Αναγέννησης και άλλων κινημάτων (Δημήτρης Καζάκης-Στέλιος Παπαθεμελής) δεν κατεβαίνει στις εκλογές και προτρέπει τους φίλους του να ψηφίσουν αντιμνημονιακά. Λογικό είναι οι περισσότερες ψήφοι να κατευθυνθούν προς εκείνες τις δυνάμεις (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Ελληνες), ωστόσο στη Θεσσαλονίκη και τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας κάποιο μέρος των ψήφων θα επαναπατριστούν στο ΠΑΣΟΚ (κυρίως το περιβάλλον του Παπαθεμελή που ψήφισε με βάση το πρόσωπο το Μάιο).
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας (38.225 ψήφοι): Το κόμμα των αποστράτων συγκέντρωσε αρκετές ψήφους στις περιοχές με σημαντική στρατιωτική παρουσία (Εβρος, δήμος Σαλαμίνας κτλ.), άρα λογικό είναι να συμπεράνουμε ότι από εκείνο το χώρο πήρε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ψήφων του. Το κόμμα διέψευσε τυχόν συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, οι συντηρητικοί ψηφοφόροι του θα κατευθυνθούν προς Νέα Δημοκρατία, ΛΑΟΣ, ένα μικρό μέρος και προς Χρυσή Αυγή.
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-Τροτσκιστές (6.098 ψήφοι), Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (2.579 ψήφοι) και Οργάνωση Κομουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (1.857 ψήφοι): Τρία κόμματα της εξωβουλευτικής αριστεράς με συνολικά 10.000 ψήφους, που μπορεί να θεωρηθούν κρίσιμοι για το τελικό αποτέλεσμα. Ολα δεν συμμετέχουν στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για οικονομικούς λόγους. Κάποιοι από τους ψηφοφόρους τους μπορεί να κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της προοπτικής μιας αριστερής κυβέρνησης, αν και τα κόμματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν καταφερθεί εναντίον του Συνασπισμού. Από το ΕΕΚ ένα κομμάτι θα κατευθυνθεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι πιο σκληροπυρηνικοί ψηφοφόροι θα προτιμήσουν την αποχή ή το λευκό/άκυρο.
Αξιοπρέπεια, Ελληνες Οικολόγοι: Κόμματα που συγκέντρωσαν πολύ μικρό αριθμό ψήφων, ενδεχομένως κάποιοι από τους ψηφοφόρους τους θα προτιμήσουν και πάλι κάποια περιθωριακά κόμματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα