Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πώς υπολογίζουμε αν "βγαίνουν τα κουκιά"

Για να μην σας παραμυθιάζουν οι γνωστοί ξερόλες σχετικά με το ποσοστό που χρειάζεται ένα κόμμα (ή ένας αριθμός κομμάτων που θα έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι κάποιο απ’ αυτά θα είναι πρώτο και θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών) για να φτάσει τον μαγικό αριθμό 151 και να σχηματίσει κυβέρνηση, να μια απλή εξήγηση αυτού του εκλογικού νόμου-σπαζοκεφαλιά.
Ολοι λένε ότι το ποσοστό «αυτοδυναμίας» εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη βουλή κι όσο μεγαλώνει το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής, τόσο μικραίνει ο πήχης του 151. Πράγματι έτσι είναι, όμως δεν χρειάζεται κάποια… μαγική συνάρτηση και εξίσωση για να το υπολογίσεις, αλλά μια απλή αφαίρεση και δύο απλές διαιρέσεις.
Ο εκλογικός νόμος λαμβάνει υπ’ όψιν του στην κατανομή των εδρών ΜΟΝΟ τις ψήφους των κομμάτων που έχουν περάσει το 3% κι έτσι δικαιούνται κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κάτι που σημαίνει ότι από τις εκλογές της 6ης Μαϊου μπορεί να βγήκαν από την κάλπη 6.324.104 έγκυρα ψηφοδέλτια, ωστόσο ο νόμος έλαβε υπ’ όψιν του μόνο 5.120.846, δηλαδή το άθροισμα των ψήφων που πήραν τα επτά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ), τα οποία πέρασαν το 3%. Τα υπόλοιπα (ένα εκατομμύριο ψήφοι και βάλε) πήγαν στα σκουπίδια.
Αφού ο νόμος προβλέπει ότι εκτός από το μπόνους των 50 εδρών οι υπόλοιπες 250 κατανέμονται απολύτως αναλογικά, δεν έχουμε παρά να διαιρέσουμε το σύνολο των ψηφοδελτίων που λαμβάνει υπ’ όψιν του ο εκλογικός νόμος (όσων κομμάτων έχουν περάσει το 3%) με το 250 για να βρούμε τον αριθμό των ψήφων που «βγάζουν» μία βουλευτική έδρα. Για παράδειγμα στις εκλογές της 6ης Μαϊου η διαίρεση είναι 5.120.846/250=20.483,4.
Μία απλή διαίρεση, λοιπόν, του αριθμού αυτού με τον αριθμό των ψήφων που έχει πάρει το κόμμα που προτιμούμε (ή τα κόμματα, αν πρόκειται να δημιουργηθούν μέτωπα, κάτι που φαντάζει πιθανό) μας δίνει αμέσως τον αριθμό των εδρών που θα πάρει. Ετσι θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή (και χωρίς βοήθεια) αν τα «κουκιά» βγαίνουν για να γίνει κυβέρνηση ή όχι και θα γνωρίζουμε εξαρχής ποιος θα κερδίσει το στοίχημα της εξουσίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα